Az élelmiszeripar az egyik legszigorúbban szabályozott terület.
Nem véletlenül, hiszen az élelmiszerek nem veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Az élelmiszer-ellátási lánc minden szereplőjére, így a gyártókra is rendkívül nagy felelősség hárul: teljesíteniük kell az élelmiszer-biztonság követelményeit, amelyek az alapanyagok mellett a gyártási folyamat minden egyes részletére, így a gépekre is kiterjednek.
Az élelmiszer-előállítás során alkalmazott gépek nélkülözhetetlen kenőanyagai veszélyforrást jelentenek, mivel véletlenszerűen belekerülhetnek a gyártott élelmiszerbe. Az élelmiszer-biztonság maximális garantálása érdekében ezért ezeken a helyeken csak olyan kenőanyagok használhatók, amelyek teljesítik az amerikai FDA (Food and Drug Administration) előírásait.
Ugyanezek az előírások érvényesek Európában is, amelyeket az EHEDG ( European Hygienic Equipment Design Group) 23. irányelve szabályoz.
Az élelmiszeripari kenőanyagok regisztrációját kizárólag az NSF végzi. A jóváhagyott termékek adatait az e-White Bookban rögzítik, mely a honlapjukon (www.nsf.org) érhető el.
Az NSF a regisztrációs tevékenysége során több kenőanyag-kategóriát alkalmaz.
Élelmiszerekkel véletlenszerű érintkezésbe azonban csak a H1 jelű kenőanyagok kerülhetnek! A többi NSF kategória esetében az élelmiszerekkel való véletlenszerű kontaktus sem megengedhető.